Látképek a Bazilika tornyából a két világháború között
2018. december 09. írta: MT21013

Látképek a Bazilika tornyából a két világháború között

A blog első posztjában a rám talán legnagyobb hatást gyakorló képeket tenném ki. Annyit tudok a felvételekről, hogy a Bazilika tornyából készítették őket és még a II. világháború előttiek.

Az első képen látszik, hogy a jelenlegi Országalma helyén még a Püspökkút áll:

1_eszak-fele.jpg

Zeneiskola - Hiemer ház és a Szent Imre (ferences) templom:

2_eszaknyugat-fele.jpg

Ebben az állapotában már csak nagyon kevesen emlékezhetnek a Piac térre. A Liszt Ferenc utca még jól beazonosítható, de a többi épület sajnos nyom nélkül eltűnt. A kép közepén ami jelenleg az Alba Plaza bejárati része az egykori Ponty szálló hosszúkás épülete látható:

3_nyugat-fele.jpg

A következő egy szintén nagyon érdekes és értékes felvétel. Az Alba Regia szálló helyén állt a neológ zsinagóga épülete. A Koronázó téren a lábas ház sem épült fel, hasonlóan a Rákóczi úti panelépületek is hiányoznak. A fotó 1938 előtti mivoltát pedig jól jelzi, hogy a Romkert sincs még kialakítva. A terület ekkor a Püspöki palota parkosított kertje, fallal körülvéve:

4_kelet-fele.jpg

Látkép a Petőfi utca felé, melyet ural a Kármelita (Szemináriumi) templom. Háttérben már áll a Prohászka emléktemplom:

5_del-fele.jpg

Látkép a Kossuth utca felé, Árpád fürdő és a Hattyúház:

6_delkelet-fele.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://regifehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr10014465498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása